26
hétfő
2012. november

Az Adventről és a Szeretetről

Hamarosan elérkezik Advent első vasárnapja. Az otthonokba adventi koszorú kerül, a gyerekeknek adventi naptárral kedveskedünk. De miről is szól valójában ez az ünnep?

Természetesen megvan a maga története, a hagyományai, az egyházi szokások. Nem fogok történeti összefoglalót írni, inkább a hangulatot, az érzést szeretném közvetíteni, amit nekem jelent.

Mind hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a dolgok lényegét. Így van ez a karácsonnyal és az adventtal is. A gondolatainkat az köti le, hogy kinek mit fogunk ajándékba adni, mi lesz a menü karácsony este, meglegyen a csoki a gyerekek adventi naptárába. A munkában jön az év végi hajrá, stresszelünk, hogy minden simán menjen az ünnepek alatt. Idegesít minket a karácsonyi felhajtás, ugyanakkor beállunk a sorba és éppen az ellenkezője történik ebben a 4 hétben, mint aminek történnie kellene.

Az Advent a karácsonyra való előkészület ideje, és nem csak gyakorlati szempontból. Kezdjük azzal, hogy egy kicsit magunkba nézünk, vessünk számot tetteinkkel, gondolatainkkal. Csend, elmélkedés. Második lépésként nem árt, ha gyakorlunk némi bűnbánatot, magunk felé. Békesség. Ha már úgy érzed, tiszta a lelked, könnyebben fog beleköltözni a Szeretet. Ez egyfajta lelki gyakorlat, ami után sokkal inkább tudunk nyugalomban és szeretettel készülődni a karácsonyra, kicsit kizárva a külvilágot.

Az advent és a karácsony már olyan szinten az életünk része, hogy azt szinte vallásosságtól és vallási hovatartozástól független ünnepeljük. Azt gondolom, hogy a fent leírtakkal bárki azonosulhat, függetlenül attól, hogy hívő-nem hívő, keresztény-nem keresztény.

A napi gyakorlatban a legfontosabb teendő a tervezés. Már most tervezd meg a karácsonyi menüt, írj listát az ajándékokról. Ha készíteni szoktál ajándékot, akkor remélem már nekiálltál! Készíts egy táblázatot, napokra lebontva és írj bele minden teendőt az ajándékvásárlástól, a mézeskalács sütésen át a csomagolásig. A pontos időbeosztás és a rendszerezés a kulcs, persze ezt be is kell tartani! Próbáld úgy, hogy karácsony előtt két héttel, már ne kelljen azzal foglalkoznod, hogy kinek mi kerül a fa alá. Töltsd az időt a családoddal, egy közös esti mesével, mézeskalács készítéssel, vagy kirándulással. Próbálj meg egy kicsit kikapcsolni, legalább arra az időre, amit otthon töltesz.

Szóljon tényleg arról az advent és a karácsony, amiről valóban szól: szeretetről, családról, békességről.

Goethe szavaival:

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

Ha Te is így gondolod, oszd meg ezt másokkal is!

Egy hozzászólás

  1. Hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>