19
hétfő
2012. november

Színes szürke

A szürke szín nagyon megosztó, sokan gondolkodás nélkül elutasítják. Én most szeretnélek meggyőzni Benneteket, hogy szürke egy remek szín! Korábban kitettem a Facebookra egy képet és feltettem egy kérdést, hogy szeretitek-e a szürkét? A válaszok nagy részében az szerepelt, hogy „nem, de ez a kép tetszik.” Elgondolkodtató volt. Ha nem írom oda a kérdést, akkor biztos nem sok mindenkinek jut eszébe a képről a szürke, csak egy szép képet lát.

Ebből levontam a tanulságot: igenis szeretitek a szürkét, csak még nem találkoztatok jó példákkal, vagy csak kevéssel.

A szürke nagyon sok mindenben hasonlít a fehérhez:

  • megtűr maga mellett bármilyen színt, sőt képes kaméleon módjára viselkedni. Felvesz más színeket, kiszínesedik, mégis önmaga marad.
  • Egyszerre férfias és lágy, nőies
  • lehet elegáns, klasszikus, és modern is
  • Nagyon sok szürkét találsz a skandináv, a francia vidéki és a manapság nagyon trendi indusztriál stílusban is.
  • A szürke örök társa, pedig mi más lenne, mint a fehér

A szürkének ezer és egy árnyalata van. Egy cseppet sem unalmas, még kevésbé “szürke”.

Nem egyszerű kiválasztani a megfelelő árnyalatot, ha nem jól választasz unalmas, hűvös, monoton vagy szomorkás is lehet a végeredmény. A jó választás azonban szelíd, elegáns, csendes és megnyugtató érzést kelt.

Tippek:

– Ha szereted a nagyon élénk színeket, akkor a szürke kiváló hátteret nyújt nekik, kihangsúlyozza őket.

– Nagy felületen óvatosan bánj a sötét árnyalatokkal, mert kissé depresszív hatású. Ebben az esetben mindenképp szükséges, hogy néhány élénk színfolttal feloldjad ezt a hatást.

– A szürke nagyon jól mutat a fémes-fényes felületekkel is

Érdekesség: a semleges szürkét (csak fekete-fehér keveréke) a legkevésbé ajánlatos használni a lakberendezésben, főleg nagy felületen. Sokkal jobb hatást érhetsz el ha a hideg szürkét (kékes) vagy a meleg szürkét (barnás) választod. A  kékes a legkellemesebb és minden színt elbír maga mellett, míg a meleg, barnás árnyalatú csak a meleg színekkel mutat jól.

 Következő lépésként pedig megnézzük, hogyan mutat a szürke az élénk, vibráló színekkel és milyen szabályokat kell követni, hogy jó legyen az összhang.

 

Ditta & Zsóka

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>