23
péntek
2012. november

A country stílus

A country stílust könnyű is definiálni meg nem is. Pontosabban a hozzá kapcsolódó életérzést könnyű, de magát a stílust már kevésbé.

A vidéki otthonok közös jellemzője a természetközeliség, ami egyfajta nyugalmat és szabadságérzetet is magába foglal. Az utóbbi években különösen nagy népszerűségnek örvend ez az irányzat, aminek egyik oka az elvágyódás, a harmónia keresése, a zajos városi életből való menekülés lehet. A country a meghitt, meleg otthon megtestesítője.

Fontos kiemelni, hogy mint lakberendezési stílus a country egy gyűjtőnév, a legkülönfélébb népek, tájak vidéki otthonai tartoznak ide Svédországtól Argentínáig. Persze vannak olyanok, amelyek kiemelkednek és hatásukat világszerte kifejtik, ilyen az angol vidéki vagy a dél-francia country.

A country mindenhol a hagyományokhoz kötődik, sokkal szorosabb kapcsolatban van a tradíciókkal, mint bármely más lakberendezési stílus. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne érnék hatások, a manapság nagyon divatos indusztriális, ipari jellegű stílus például úgy kúszott be a countryba, hogy szinte észre sem vettük. Tökéletesen illenek egymáshoz.

Ami az összes változatában közös, az az életérzés, amit közvetítenek. A country könnyed, kötetlen és végtelenül személyes, ezért is érezzük jól magunkat ilyen közegben.

A country általános jellemzői:

– Természetes, hagyományos anyagok használata: kő, fa, kerámia, tégla, len, vászon

– Kezeletlen, durva, esetleg kopott felületek

– Az egyszerűség, a praktikum és a kényelem mindig dominál, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek kiegészítők, dísztárgyak, “kacatok”

– A régi tárgyak nem feltétlen dekorációs elemek, lehetnek használatban is

– Mivel a country nagyon szerteágazó a színeket nem lehet behatárolni, a fehértől kezdve a natúron át, a finom pasztellekig minden előfordulhat, de még az élénk színeket sem zárhatjuk ki teljesen

– Ugyanígy a motívumok is sokfélék. Megjelenik a virágminta, a kockás, a csíkos és a natúr egyaránt

– Gyakran kapcsolunk a countryhoz olyan szavakat, mint rusztikus, régies, romantikus

A country stílust azoknak ajánljuk, akik inkább barátságos, mint divatos otthonra vágynak. A sok tárgy gyakran rendetlenség érzését kelti, ez a stílus sajátossága, így aki nem szereti ha a dolgok szanaszét hevernek, nem biztos, hogy jól fogja magát érezni benne.

A következőkben részletesen megnézzük a skandináv, az angol, a francia és a jelentősebb stílusváltozatok sajátos jellemzőt, valamint kitérünk a modern countryra is. Bekukkantunk a részletek mögé és lépésről lépésre végigvesszük, hogyan érhetsz el valódi country életérzést.

Ditta & Zsóka

2 Hozzászólások

  1. Na ez az! EZ tetszik! Nagyon!

  2. Pontosan ez az!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>