29
csütörtök
2012. november

A karácsony színei 1.

A karácsony színeit illetően eddig két típusú emberrel találkoztam. Az egyik, akinek minden évben ugyan olyan színben pompázik a fája, a másik, aki – ha nem is a trendeket követi – de minden évben valami újjal rukkol elő. Én az első csoportba tartozom, szeretem azt az érzést, amikor előkerülnek a megszokott díszek, kicsomagolom és  gyakran felkiáltok ” hú tényleg, ez is van!” Vannak díszeink, amelyek még a déd- és nagyszüleimé voltak, ezek mellé, pedig folyamatosan gyűjtögetek, minden évben veszek pár darabot.

Elsőként az egyik klasszikus, a piros-fehér színvilágot nézzük meg, aminek természetesen elengedhetetlen kísérője a zöld. Alapvető szabály minden dekorációnál, hogy ha használsz egy színt, vagy motívumot, akkor az ismétlődjön meg és köszönjön vissza máshol is. Az általad választott szín ne csak a fán jelenjen meg, legyen vele harmóniában a csomagolópapír, az ünnepi teríték és a lakás egyéb részein elhelyezett dekoráció is. Így fog egységet alkotni.

Az ajtódísz már jelezze a hangulatot, amire bent számíthatsz. Jelen esetben egyszerű dolgod van, válassz egyet a sokféle piros bogyó közül, például csipkebogyót, hozzá néhány fenyőágat vagy más örökzöldet.

Sokat dob az összképen, ha a konkrét karácsonyi dekoráció mellett másokon is visszaköszön a piros-fehér szín, például konyharuhán, edényeken, párnákon. Ezek által még jobban belesimul a dekoráció otthonodba, nem érződik, hogy hol kezdődik és hol van vége, az egész lakás karácsonyi hangulatba öltözik.

A terítéket se hagyd ki a sorból, ez szintén passzoljon a többihez. Válassz piros gyertyát, szalvétát, az evőeszközökre köss masnit.

A karácsonyi szalagot ne csak a csomagoláshoz használd. Tegyél a gyertyatartókra, kaspókra, így a hétköznapi tárgyaid is ünnepi díszt kapnak és a dekoráció részévé válnak. Ez akkor is jó megoldás, ha nincs sok díszed és nem akarsz egy vagyont költeni, néhány jól megválasztott szalaggal feldíszítheted az otthonod.

Neked van valami jó dekorálási trükköd? Oszd meg velünk!

Ditta & Zsóka

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>