24
szombat
2012. november

Country részletek

Az általános részletek után mélyedjünk bele egy kicsit, hogy konkrétan milyen lépések szükségesek a country hangulat megteremtéséhez:

A rusztikus hangulat

Kezdjük egy klasszikus, rusztikus hangvételű képpel. Itt nem a fehér szín dominál, lágy barnák, sárgák, finom zöldek keverednek. Ezek a fakó, kopottas meleg színek máris békességet hoznak a szívbe.

A country leghangsúlyosabb eleme a gerendás mennyezet. Azonban nem szükséges meghagyni a fa eredeti színét. A régi, fagerendás házakban nem volt túl nagy a belmagasság, így a sötét gerendák önkéntelenül is nyomasztóan hatnak. Itt a bútorokkal és a nyílászárókkal harmonizáló zöldes színt kapott.

A padló terrakotta színű kerámia. Véleményem szerint a legjobb hatást a valóban régi burkolattal lehet elérni, nem az utánzatokkal. Inkább válassz bontott padlástéglát, mint egy mű, antikolt burkolatot. Lehet, hogy ez utóbbinak a lerakása egyszerűbb, de egy szempillantás alatt megöli a hangulatot.

Általánosnak szabály, hogy ami lehet tényleg régi legyen, ne csak úgy nézzen ki!

A régi bútorokat is lehet festeni, nem szentségtörés. Nem a diófa furnéros, rózsafa intarziával berakott, politúrozott antik darabokra gondolok, de ha belegondolsz a parasztbútorokat régen is festették.

A country elengedhetetlen kellékei a textilek. A klasszikus piros-fehér kockás nyugodtan keverhető pöttyössel, csíkossal, virágossal. A lényeg, hogy a színek között harmónia legyen, a minták sokféleségével már nem kell  foglalkozni.

Nálunk is tobzódhattok a kockás, pöttyös, virágos kiegészítőkben:

A részletek: mindig legyen élő virág, vagy egy csokor mezei vágott virág az asztalon. Használj régi tárgyakat, akár csak dekorációnak. A réz edények, régi sütőformák, szódásüvegek, mérlegek igazi hangulatteremtő eszközök, de légy óvatos, ha túlzásba viszed,könnyen múzeummá válik az otthonod.

Városiasan

A country életérzés behozható a városba is. Jól mutat a régi bérházak nagy belmagasságával és szép nyílászáróival.

A falat hagyd fehéren, ezt kiegészítheted finom homokszínnel vagy szürkével. A padlón nyugodtan meghagyhatod a régi cementlapokat, a kiegészítők, a részletek ugyan azok.

Sütőnek, tűzhelynek rusztikusabb külsejűt válassz, ma már szerencsére szinte minden nagy gyártó készít ilyet, minden árkategóriában megtalálható.

Élénk színek a countryban

Ha kicsit színesebb countryt szeretnél, az sem probléma, de a színt gondosan meg kell választani. A kék, a piros, a zöld jöhet, de a pasztellekkel, rózsaszínekkel, narancsokkal már egészen más irányba fordul a dolog. Lehetőleg csak egyféle színt  használj és annak különböző árnyalatait. Ha például egy régi kredencet festesz élénk színre, akkor az erőteljesen ki fog emelkedni, minden mást hozzá igazítsál. Az élénk színek a countryban mindig a kiegészítőkön jelennek meg, nem a falon, és állandó kísérőjük a fehér.

A kék tálaló mellé tehát fehér fal dukál. A textilek kék-fehérek, mintájukban lehetsz változatos: csíkos, virágos, pöttyös. A fehér porcelán vagy zománcozott edények domináljanak, de kiegészítőként megjelenhet pár kék-fehér mintás darab is.

A színek mellett jól mutatnak a natúr fa bútorok.

Ditta & Zsóka

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>