12
csütörtök
2015. november

Egy mese nőknek, nemcsak ruhákról

Hol volt, hol nem volt, akár így is kezdődhetne a Home Bazaar (HB) – Lenruha üzlet és az én történetem.

12202274_753188461492658_120028759_n

Három  évvel ezelőtt a HB nyitásakor – melynek a profilja a vintage lakberendezés volt   – egy régi szekrénybe saját, bő fazonú csipkés ruháimat akasztottam, dekorációként. Azt tapasztaltam, hogy a hölgyek a legnagyobb érdeklődéssel és boldogsággal ezeket a darabokat vették a kezükbe, nem a tárgyakat. Ekkor döbbentem rá arra, hogy milyen hiányt szenvednek a hozzám hasonló korú nők, ha öltözködésükkel is szeretnék megmutatni a személyiségüket.

Az átlaghoz képest annyi előnyöm volt, hogy a 80-as években már magyar iparművészek darabjait viseltem, jelentős készletem volt, és külföldi utazásaim célpontjai között is voltak ilyen kincsesbányák. Így nem éreztem azt, hogy ezek beszerzése itthon nem egyszerű feladat, a nagy méretekről nem is beszélve! Stílusommal mindig kilógtam a sorból, melyet hol erőteljesebben, hol kevésbé képviseltem. Amikor nekem is lett takargatnivalóm /közel 60 éves vagyok/, nem volt kérdés, hogy ismét ez lesz a domináns az öltözködésemben. Mára azonban már nemcsak az önkifejezés, hanem praktikus és kényelmi okok miatt is a réteges öltözködés, a lagenlook-layering look híve vagyok. Ez ad harmóniát, magabiztosságot és tudom,hogy a stílusom a névjegyem. Azt, hogy mi a stílus neve és kik az emblematikus tervezői, én is csak kitartó keresgéléseim és külföldi tartózkodásaim alatt tanultam meg. Ezeket az ismereteket folyamatosan fejlesztem,mert  a nemzetközi porondon mindig van valami változást,valaki-valami új.Ahhoz,hogy minél  naprakészebb legyek,folyamatosan figyelem a  külföldi történéseket.

Személyiségemből fakadóan, mindig  a mélyére megyek a dolgoknak, igyekszem nagyon alaposan és mélységében megismerni ezen területet. Én írtam le  először magyarul, mi az a  lagenlook, hogy mik a stílusjegyei ennek az irányzatnak,  és azt is, hogyan építsük fel magunkat és ruhatárunkat, ha beleszerelmesedünk a réteges öltözködésbe. Mert beleszerelmesedünk! Vigyázat, mert bekövetkezik! Ez valós veszély! Miért?  Mert olyat ad, amiből a legtöbben a célközönségemből hiányt szenvednek!! ÖNBIZALOM, MAGABIZTOSSÁG, KÉNYELEM, FIATALOS MEGJELENÉS, VAGÁNYSÁG,ÖNKIFEJEZÉS. A stílusnak a megismertetése, elterjesztése,  mára már a víziómból MISSZIÓ lett!

Üzletem a HB-Lenruha a vágyak, álmok és a soha el nem vesztett lehetőségek gránittalapzatán nyugszik. A vágyon, hogy akár a már túlhaladott 40 év, akár a túlhaladott 40 kg ellenére  is egyéni stílussal bíró nőként létezhetünk.

Ahol a média azt sugallja, hogy csak a fiatalon és tökéletes alakkal lehetünk érdekesek, ahol az üzletek is jórészt csak ennek a rétegnek kínálják a portékáikat, nem könnyű mégis motiváltan, egyedien, igényesen, stílusos nőként létezni. E két “bűvös” 40-es számhoz gyakorta társul még az évek során elveszettnek tűnő belső harmóniánk, önbizalmunk. A válások, párkapcsolati kudarcok által is megtépázott önbizalom, az idejét sem tudjuk mikor dicsértek meg utoljára érzése, házasságban élőknél a megszokás, a napi rutinba való belefásulás, az úgysem megyek sehová gondolata és  a minek- kinek öltözködjek attitűd nagyon sok leharcoltnak, igénytelennek tűnő nőt láthatunk  az utcán.

Nehezíti a 40+os korosztály helyzetét, hogy nekik nem volt még ott az internet, nem volt olyan médium, ami megmutatta volna, hogyan kell – a lehetőségek, és/vagy a motiválatlanság hiányában-  a szokásostól eltérően, nem a mainstreamet (átlagos főirányzat) képviselve, a tökéletestől eltérő testalkati adottságainkat figyelembe véve öltözködni. Azért, hogy ne csak az egyforma nők, egy nadrág egy fölső világa, a színtelen, unalmas utcakép legyen országunk meghatározója csak tőlünk függ. Az egyforma, uniformizált, és csak konfekció méretes ruhák világa nem nyújt alternatívát sem a középkorú, sem a néhány kiló extrával bíró, ámde nőiségüket még megélni kívánó Nőknek.

A még idősebb korosztály előtt  még inkább alig volt  példa- a külföldön látottakon kívül, ahol ötleteket kaphatott volna arra, hogy hogyan komponálja meg egyéniségének,esetleg  megváltozott  testalkatának megfelelő új stílusát Ha viszont a testünk  változásait figyelembe véve -igényünk lenne is a stílusos megjelenésre- ott van  a kérdés: milyen lehetőségeink vannak a – jól érzem magam,  különleges vagyok-magabiztos viselkedés megerősítésére öltözékeken keresztül?

Ezért  is hiánypótló a  Home Bazaar (HB) Lenruha  egyedi-újszerű választéka annak ellenére,hogy  Európában és szerte a világban a lagenlook-layerink look régen elterjedt és virágzó divatirányzat-igaz sehol sem mainstream-hanem a különlegességre,egyediségre vágyó,művészi vénájú nők stílusa.

Az üzlet egyedi, mert valószínűleg azon ritka hely ebben az országban, ahol tudatosan úgy vannak összeválogatva a darabok, hogy  könnyen lehessen  egymáshoz építeni őket, és  ezt üzleti szempont sem írja  fölül azzal, hogy populáris, könnyen eladható, de stílusidegen  darabok keverednek a választékba.

Ezért itt segítség nélkül is nyugodtan válogathatsz, mert nem tudsz téveszteni. Ez  egy induló vagy kis  üzleteknél  nagyon nehezen megvalósítható üzletpolitika, mert kis helyre nem lehet mindent berakni és szükség van arra, hogy a szokványos ,átlagos igényű embereket is bevonzzák, mert azzal az áruval könnyebben lehet kitermelni a profitot.  Ezért is nehéz találni olyan helyet -a korábban említett okok miatt-, ahol mindent – méret ,fazon és színválasztékban megtalálsz egy helyen,ami ahhoz kell,hogy az öltözéked egységes ,kompakt ütős  legyen. Ezért van az,hogy a kis üzletekbe  kényszerből nem csak a lassabban forgó, de a stílust jól építő darabok kerülnek, hanem a könnyebben pénzt termelő  ezer más helyen is kapható, ha mégoly jól kinéző áru is. Az üzletnek meg kell élni! Olyan vevőkört felépíteni pedig nagyon hosszú idő és nagyon sok extra munkaóra, Olyan vevő,aki aki nem a megszokottat keresi nagyon kevés van-az ilyen vevőt ki kell nevelni-a szó pozitív értelmében a korábban említettek korosztályos hátrányok miatt.Az ilyen nyitott nőket  informálni,tanítani,sok-sok szemléletes képen megmutatni,hogy a hozzá hasonlókon hogy állnak bizonyos darabok Ha bejön az üzletbe türelemmel és ráérzéssel -hogy lépésről-lépésre mennyivel tágíthatom  a komfortzónáját-lehet  felépítenem az új  stílusát.Eddig viszont már a legtöbb üzlet elvérezne. Manapság pedig az emberek szabadideje oly kevés, sokan inkább  feladják a vásárlást, mintsem napokig keressenek egy-egy darabot,ezért fontos,hogy a mindent egy helyen.

A „ruhák édes otthona, a provence-i örömotthon” kreatív alkotóerőből kelt életre, az volt a célom, hogy az idelátogatók számára ne a vásárlás, hanem a vendégségbe jöttem, a gardróbomban vagyok élmény legyen a meghatározó. Itt nem kell feszengeni, ha először jársz is itt, ismerősként fogadlak. Itt nem kell attól a sztereotíp mondattól tartani, nem, nincs ilyen méret…Itt hagylak turkálni,nem lihegek a nyakadban-de bármikor szólíthatsz.Nem szeretnék neked mindenáron eladni,legfeljebb megmutatom szerintem hogy lennél csinibb,mi az amit neked ajánlanék.Ha nem érzed jól magad-elköszönünk és eljössz újra,ha vágyad lesz érzel.

Jó ide betérni, megpihenni, rossz napom volt ,bejöttem feltöltődni -hallom oly gyakran-mivel tudom az ilyen milliő,környezet   újszerű érzés a mai plasztik, plázás világunkban. És a ruhák?Csodaszép anyagok, színek, minták, rafinált szabások, melyek közül nagyon sokat  magyar tervező alkotott. Egyedi az üzlet azért is, mert itt a bőség választéka van, sok száz ruhát, 50-100 szoknyát és nadrágot kínálok, 100 m2-en.

Az biztos, hogy ebben a stílusban mindent szabad, de semmit sem muszáj. Gyere el, mert ezt az élményt máshogyan nem élheted át!

Ennek az öltözködési formának a legszélesebb körben való megismertetése, a nőtársaim motiválása, útmutatása, esetleges átformálása a célom, az üzletet a női lelkületbe való beleéléssel terveztem, hoztam létre és vezetek. Egy személyben vagyok tulajdonos és alkalmazott, lelkesedésem mély elkötelezettséggel párosul. Itt nem fogod érezni a” nagyon jól áll neked, vedd meg szemléletet” és azt sem, hogy kellemetlen lenne vásárlás nélkül távoznod. Számomra a legnagyobb öröm, ha alkothatok és valakit elindíthatok a  “függőség útján”!:))

Tapasztalatból írom, hogy bizony már egy-két darab vagy egy öltözék megvásárlása is a “mosom-veszem” viszonyulást, a függőség útjára lépést fogja jelenteni.Megérzem, hogy melyik hölgynek szabad először csak egy-egy darabot hazavinnie és kis lépésekkel haladnia a stílus felé, közel maradva a még a most biztonságot nyújtó régi komfortzónájához. Tapasztalatom, hogy mindenki nagyon gyorsan fogja megtapasztalni a környezet pozitív visszajelzéseit, a szokatlan,gyakori  dicséreteket-újra megtapasztalja  az esetleg megkopott  önbizalom erősödését, ami egyre jobban visz majd az új darabok begyűjtésének vágya felé. Sokan már az első alkalommal azt érzik, hogy mindig ez volt a stílusuk, álmaikban már  így öltöztek, csak eddig nem találták meg a lelőhelyet. Az is nagyon jó ebben, amit én képviselek, hogy tudsz fokozatosan is építkezni és így nem kell a ruhatárad azonnali cseréjébe kezdeni. Tudod viselni a régi szoknyáiddal, nadrágokkal, csak a hogyant, „a másféle” szemléletet kell magadévá tenned. Nálam  pedig erre  minden segítséget megkapsz. Érezd úgy, hogy te jutalmazol engem,-és ez így is van, mert alkothatok és ezzel  sikerélményt adsz nekem . Ugye milyen szokatlan, újszerű?  Itt mindkét fél boldog lesz, vásárló és tulajdonos egyszerre!

Miért jó,ha van saját stílusod?    “Mi értelme valaki más rossz másolata lenni, amikor lehetsz saját magad eredeti kiadása is?” (Iselin C.Hermann)

“Alakítsd ki a saját stílusodat! Mert a stílusod a névjegyed!” szlogent vallom. Az üzlet facebook oldalán nagyon sok inspiratív életszagú képet találsz, mert a modellek Ti vagytok, akik ellátogatnak az üzletbe.

Ki lesz boldog és hálás azért, hogy idetalált? Az, aki szereti a természetességet, a természetes anyagokat, kedveli a romantikát, a rusztikusságot, a csipkét, a countryt, a gerendaházakat, a Balaton-felvidéket, az antik dolgokat, a régiség piacokat, a falusi vendéglátást, a tanyát, a nagymama feelinget. Számomra is a vidék szeretete, a természet energiáinak kincsként kezelése, őrzése adja meg azt a békés, harmonikus egységet amit a hely és a benne lévő darabokkal tükrözni szeretnék.

Bátran ajánlanám annak, aki maga is vágyik az egyediségre, aki személyiségét nyíltan vállalja, aki keresi az izgalmas darabokat, akinek élvezet az öltözködés, aki magas esztétikai igénnyel bír, aki kedveli az időtálló öltözködést és a jól variálható darabokat.

Ajánlom annak, akinek a lelkében válaszra találnak ezek a szavak: önmegvalósítás, harmónia, merészség, huncutság, formabontás, szabadság érzés, szárnyalás, kiteljesedés, különlegesség, kreativitás, alkotás, természetes anyagok, kaland, izgalom, virágzó ötvenes évek, öröm, elégedettség.

Nagyon boldog vagyok, hogy valószínűleg életem utolsó „ dobásával” sok -sok nőtársamnak adhatok és adok hitet, bátorítást,  önbizalmat. Ahogy néhányan mondjátok, részt vettetek egy pszichoterápián. Kapunk itt kölcsönös megerősítést, betérő vendég és én is.

12212009_755056627972508_1969069541_n

A helynek olyan az atmoszférája, hogy vonzza az ilyen típusú embereket.

Az ember idetéved, nézeget, bármit felpróbálhat, én örömmel segédkezem, igazi stílustanácsadással bővítve ezt az élményt. Segítek, hogy amikor majd otthon izgalommal készíted ki a kedvenceinket, örömmel vedd fel, és megelégedettséggel vedd le, és ennek egyetlen titka van ennek: Boldog voltál benne!

Hol kelt életre ez a mese? A hely…

Budapest nyüzsgő belvárosában vagyunk,  a divat spektrumcsatornája itt a VII. kerületi Kazinczy utca 6/A-ban  rejtőzik. Szerelem lesz első látásra, amolyan LOVE BRAND.

12202548_753189221492582_1280581493_n


Az üzletbe való bebocsátásodhoz a kapucsengőt kell használnod, ami már önmagában olyan érzést vált ki mindenkiből, mintha vendégségbe jönnél hozzám. A hatalmas fa ajtó nyikorogva nyílik meg a századok előtt; hamarosan egy másik világba lépsz…

DSC03740

A földszinten helyet kapó lakásüzlet kastélyparkba illő elemekkel vár, mert bizony nem fogad, hanem vár. Virágok, kedves vintage tárgyak ölelik körbe a próbababákat. Rajtuk öltözékek, a kép olyan ismerősnek tűnik. De ja vu érzésed támad, de hamar rájössz, hogy hol láthattad és viselhetted ezeket a ruhákat: Álmaidban.

Az üzletbe lépve minden érzékszervedre szükség van, hogy befogadd ezt a rengeteg szépséget. Amit először észrevehetsz, az a belső tér egységessége, a kopottas, régies ajtókeretek fakó provencei zöld színűek, az öregített padló nagymamai  hangulatot áraszt, miközben mindenfelé a kellemes jellegzetes “lenruhás”illat árad. Az egybenyitott tereket és a hatalmas – nagypolgárinak  nevezett – belmagasságot méltósággal kötik össze a hosszú ablakokat rejtő csipkefüggönyök. A berendezési tárgyak egy régi birtok emlékeit idézik, itt bizony ölelkezik a múlt és a jelen, ez a hely a szeretet és életerő egyszerre, a szeretet és az otthon kettőse; A Szeretett otthon.

Az üzlet kialakításánál nem titkolt szándékom volt, hogy saját magam és a bizonytalan, bátortalan betérő is hamar otthon érezze magát. Büszkeséggel tölt el, hogy mára több, megfertőződött kedves barátnőm is boldogan jön be, csak megmártózni!

Milyen az érzés, ami elfog, ha az üzletre gondolok? Leginkább egy festményhez hasonlítanám, mely a provence-i tájat ábrázolja. Egy chateau teraszán üldögélek egy pohár francia borral a kezemben, és a napsugaras szélben levendulamezők és szőlőtőkék hajlonganak, a távolból pedig – közelről valóban -, lágyan szól egy kis jazz.

10410837_922074411148125_1686036916365095005_n

Az út jószándékkal van kikövezve, de neked kell rálépned.  Gyere el és megérzed  az üzlet mögött lévő  szándékot!

Méltán hiszem és vallom, hogy a lagenlook a középkorú nő státuszmárkája lehetne. Eredeti, vagány, fiatalos, összetett, extravagáns.

Élő műalkotások, amelyek tőlünk kelnek életre!

Szeretettel,elkötelezettséggel,

Vasvári Zsóka

6 Hozzászólások

 1. Gratulálok az ötlthez, a kivitelezéshez.Lenyűgöző.Ha Budapesten járok, feltétlenül megkeresem az üzletet.

 2. Drága Zsóka! Nagy örömmel olvastam a mesét, és szeretném alátámasztani, hogy minden szava igaz! Békét, nyugalmat, szeretetet, törődést, odafigyelést, gondoskodást áraszt a kis csodakuckód, ahova mindig boldogság betérni. Annyira vendégmarasztaló, hogy az ember észre sem veszi az idő múlását, csak azon kapja magát, hogy már a sokadik gyönyörűséget próbálja, és már csak dönteni kellene, de tulajdonképpen mindet szeretné. Köszönöm az élményt és a barátságodat. Szeretettel: Gabi

 3. Édes Gabi!

  Köszönöm Neked!És egy nagyon fontos dolog kimaradt,hogy néhány nagyon értékes emberhez kerülhettem közel!!!Ajándék ez nekem!!!

  Ölellek!

 4. Kedves Gabriella!

  Szeretettel köszönöm és örülök,hogy egy hullámhosszon vagyunk!!:))

  Szeretettel látlak!

  Zsóka

 5. Mit is írhatnék hisz olyan mintha haza járnék:)

 6. Mit is írhatnék? Olyan vagy ,mint egy CSALÁDTAG:))))

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>