13
szerda
2013. március

Húsvéti asztalok színekre hangolva

Sokan vagyunk, akik szeretnénk emlékezetessé tenni az ünnepet, de többnyire az utolsó pillanatra hagyjuk, hogy megtervezzük azt, amitől ünnep lesz az ünnep. A terítéket, a díszeket, mindent, amitől otthonunk különbözni kezd a hétköznapoktól. Pedig húsvétkor még talán könnyebb dolgunk van, mint karácsonykor. Rengeteg a természet olyan kincse, amely már ilyenkor dekorelemként használható. A kiskert megajándékoz első kincseivel, konyhánkban illatozik a friss újhagyma, a hónapos retek, és kikerülnek a házi füstölőkből a sonkák is. Megérdemlik a különleges körítést!

Liturgikus színek használata húsvétkor

Fenti kifejezés azt takarja, hogy az egyházi ünnepeknek, alkalmaknak megvan a saját színük. A húsvété a fehér. De természetesen más színekben is pompázhatunk. Ha egyszerű letisztult, pihentető hatást szeretnél, két színnél ne válassz többet. A színes kreáció a legnehezebb, ott nagyon el kell találni a kellő mennyiséget, hamar rendezetlen kavalkád lehet az eredmény.

Hófehérke

Végy egy kis fűszernövényt, némi kelmét, ez utóbbi akkor is jó, ha valamely tárgyad nem fehér, de formája miatt az asztalra szeretnéd tenni. Ó, és a kis ékszeresedből keresd csak elő a fehér gyöngysorod! Lazán fektesd az asztalra, vagy ha több kis karkötőd van, használd szalvétagyűrűnek. Egy méretes csillogó karkötő kaspó köré tekeredve egyedi design.

Végy egy óriás csuprot, és hozd be a kiskertből a krókuszodat. Szuper asztaldíszed lesz, ezt az ötletet biztosan “lopják” majd.

Azok a legszerencsésebbek, akiknek fehér étkészletük van. Ha tanácsolhatjuk, egy új készlet vásárlásakor válassz klasszikus fehéret, a legjobb, ha nem magasfényű, inkább csak selyem. Apró kiegészítőkkel változatosan tudod öltöztetni, és minden évszakban, bármely alkalomra használhatod.

A Szűzanya színe, a kék

Ilyen textíliákat a magyar népi iparművészek, úgynevezett kékfestők készítenek. A tájegységükhöz igazodó népművészeti elemeket használják fel, de vannak kifejezetten modern, mai kornak megfelelő festett kelmék is. Ha kék asztalt szeretnénk, mi mindenképpen ezt javasoljuk. Kristálypoharak teszik levegőssé a terítést, kékből talán a tojásokon kívül már más nem is kell.

Lila, a nagyböjt színe

Bűnbánati időszak színe, a gyónásé, a bűneinktől való megtisztulásé.

Ellenpélda, amikor már picit borul az egyensúly. Látod milyen nehéz a sötétebb színekkel bánni?

A rózsaszín

Az öröm színe, olyan jeles napoké, amelyeknek a mondanivalójában az öröm áll. Ilyen a nagyböjt negyedik vasárnapja.

A zöld

Kicsit kitaszított lett a húsvétból, hiszen minden élő kiegészítő színe zöld. A liturgia színskálájában nem is kapott helyet, a hétköznapok színe lett. Nekünk csokoládé barnával a legszebb.

Mára ennyit a színekről, reméljük sikerül választani.

Húsvéti ajándék

 

Zöld, üde réten egy szép tavaszon

Kisnyuszi búsul a régi padon

Festéket nem árul mától a bolt

Elfogyott mind, mely a polcokon volt

 

Búsul a kis nyúl, a tapsi, a rest

Mindenki kék, lila zöld tojás fest

Mindenki rózsaszínt és pirosat

Egyszínűt, tarkát, szép csinosat

 

De a mi kisnyuszink egyre csak sír

Boldog az mind,ki ma festeni bír

Lesz-e ma végre, ki rajta segít

Talál-e olyat, ki ad neki színt

 

Amint a fűben a nyúl kuporog

Mellé egy sárgarigó oldalog

Kék nefelejcs is közöttük terem

Zöldike röppen a fénylő egen

 

Vörösbegy hozza vidáman a hírt

Lila akácfa is küldi a színt

Ezüstsirály a családjával jő

Csőrében virít az aranyeső

 

Kisnyuszi látva a gondoskodást

Festheti gyorsan a cifra tojást

Húsvétra kész lehet, hogyha siet

Közülük legszebb lesz pont a tied

Forrás: http://cerkafirka.atw.hu/ (Papp Róbert)

Odett és Zsóka

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>