15
péntek
2013. március

Húsvéti asztalok színekre hangolva 2.rész

A második részben folytatjuk a liturgikus színskála további színeivel: az arannyal, a pirossal, és az ezüsttel. Ha a fehér, kék, lila, és a rózsaszín terítékekről szeretnél többet tudni, olvasd el az első részt is.

Az arany

Az egyháznál az arany szín jobbára helyettesíti a fehéret, mégis leggyakrabban díszítésként alkalmazzák, különösen a kereszt motívumnál figyelhető meg. A katolikus egyházban gyakran a miseruhák hímzése is arany színű.

Húsvéti asztalunk megtervezésekor nagyon nehéz dolgunk lesz, ha az aranyat választjuk. Vagy maradunk a fehér alapnál, és csak a poharak, szalvéták, evőeszközök, gyertyák irányában aranyozódunk be, vagy fel kell készülnünk arra, hogyha a tányérokat is aranyban szeretnénk látni, elég magas költségekbe is verhetjük magunkat. Az arany önmagában egy elegáns, magasztos közeget teremt, ami mellé kevés, de egyedi tárgyak illenek.

Sokkal jobban járunk, ha csak egy arany színű futót szerzünk be, némi díszkövet, gyöngyöt. Az arany szín mellett a világos színű, pasztell virágcsokrok mutatnak a legjobban.

Nagyon jó kis trükk, ha több vendégre számítunk és nincs egyforma terítékünk, ha az étkészleteinket kombináljuk. Nemcsak a képen látott mintásakat, de az egyszínű arany tányérok fehérrel, rózsaszínnel, vagy feketével való váltakozása is szerencsés, és a terítékeink száma rögtön megnövekedhet akár a kétszeresére is.

Az ezüst

Szerepe az egyházban megegyezik az aranyéval. Díszítő elem, manapság a lakberendezésben is igen kedvelt.

Egy hangsúlyos ezüst szín is elegendő lehet. Milyen jó ötlet, ha a színes csokoládé nyuszit kibontva használjuk díszítőelemként. Sokkal kedvesebb, melegebb hatást érünk el. A terítékhez illő szalagocska, és máris, mintha oda született volna.

Szikrázó elegancia! A csillogó terítő és a gyöngyszélű tányér tánca alkotja az egységet.

Az ezüstöt muszáj virággal lágyítani, ezen a képen önmagában nagyon kemény hatást érnénk el virág nélkül.

A piros, a Szentlélek színe

A Szentlélek mellett a vértanúság színe is. Elsőként pünkösdkor, illetve bérmáláskor használatos, valamint a Jézus szenvedésére emlékező két napon virágvasárnapon és nagypénteken is.

 A húsvét igazi jelképe tornyokba halmozva. Kell ennél több?

A piros mindig is kedvelt volt a vidék, a country világában. A képek szerint jól megférnek egymással húsvétkor is.

„Eljöttem hozzátok legény létemre,

Hogy harmatot öntsek a csemetére.

Ha nem öntözöm meg ebben az esztendőben,

Nem virágzik többet a jövendőben.

Patikárus adott finom kölnivizet,

Csak azt öntözöm meg, aki dúsan fizet.

Öntözöm az anyát a kedves lányával,

Várom a piros tojást, azt is csak párjával.” (désfalvi népköltés)

Locsolókban bővelkedő, hímes tojásokkal gazdagodó ünnepeket kíván,

Odett és Zsóka

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>