10
vasárnap
2013. március

Húsvéti készülődés

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, legfontosabb keresztény ünnepünk. A Húsvét a 40 napos böjt lezárását jelenti, Jézus feltámadásának ünnepe. Ennek tiszteletére feldíszítjük a lakásunkat, ünnepi asztalt varázsolunk, és évszázados hagyományként hímes tojásokat festünk.

Díszes ágas-bogas

A legegyszerűbb, de nagyon látványos elem, ha vázában barkát vagy bármilyen virágzó ágat helyezünk az asztalra.

A barka tulajdonképpen nem más, mint fűz. Hazánkban leggyakoribb a kecske- és a rekettyefűz. Ma már rengeteg nemesített fajtával találkozhatunk, melyeket ilyenkor virágzás előtti, az ún. megnyúlási szakaszban értékesítenek.

Ha szerencsénk van, és nyílik az aranyeső, tavaszi napsárga színével ő is hozzájárulhat a húsvéti asztalunk szépségéhez.

Aki olyan szerencsés, hogy csüngő barka vagy kisebb fa van a kertjében, feldíszítheti pl. szalagokon lógó tojásokkal is.

A kevesebb, több! De ez olyan mosolyogtatóan kedves…

Nyuszi, mint a termékenység jelképe

Mai napig vitatott, miért a “nyuszi kapta meg a húsvétot ünnepként” de tény, hogy a tavasz, az éledő természet, a termékenység jelképe lett. A legenda szerint egy gyermek örömére húsvétkor még színes tojásokat is tojt.

Valószínűleg nyuszit nehezebb házilag készíteni, de ha hungarocellből sikerül egy jó formát kivágni, azt már bármivel festhetitek, vagy be lehet vonni valamely a lakáshoz illő textillel, egy masni a nyakába, és máris az ünnepi asztal dísze lehet.

Ha mégsem érzünk magunkban elég kreativitást a nyuszigyártáshoz, hajtogassunk szalvétából nyuszikákat.

Hogy hogyan? Kétféle módot is mutatunk nektek.

Megéri fáradni!

Azok a híres hímesek! Viaszolt tojás

A viaszolt tojásokhoz méhviaszt használjunk. Gyertyaviasszal is hasonló eredményt érnénk el, de az merevebb, így lehet, hogy aláfolyik a festék. A méhviasz rugalmas, szépen eltömíti a pórusokat.

A megfőzött, vagy kifújt tojásokra egyszerűen a forró viaszba mártott vékonyhegyű ecsettel, vagy tollbetéttel rárajzoljuk a mintát, és száradás után a hagyományos módon megfestjük.

Decopuage-tojás

Az úgynevezett szalvétatechnika kezdőknek is ajánlott. Ha van kedvenc szalvétád, vagy bármi, amit vékonyabb papírra ki lehet nyomtani, vagy egyszerűen csak egy újságkivágás, máris indulhat a dekupázs technika.

A tojásokkal óvatosan kell bánni, könnyen törhetnek. Lépések:

 • Alapozás (zsírtalanítás, festés) Alapozni világos festékkel érdemes, hogy ne üssön majd át a papíron.
 • A szalvéta, újságpapír helyének beragasztózása
 • Szalvéta, papír elhelyezése a tojáson
 • A minta felületre ragasztása
 • Lakkozni két rétegben fedőlakkal érdemes, a tartósságért

Díszítésként csipkét, szalagokat, gombokat, raffiát is felhasználhattok, a lényeg az egységen van. Válassz ki két színt, vagy maximum kétféle mintát, és mással ne keverd.

Batikolt tojás

Népi technikánkat is érdemes megőrizni.

Nagyszerűsége abban rejlik, hogy apró pici, lehetőleg csipkézett szélű levélkéket válogatunk, amiket ráerősítünk a tojásokra. Nagyon jól felhasznáható erre a célra a felszaladt neylonharisnya vagy zokni. Belehúzom a harisnyába a tojást a levéllel együtt. Szépen eligazgatom, és cérnával mindkét végét elkötöm. A tojásokat pedig a korábban megfőzött hagymahéjas vízbe mártom, hogy ellepje. A kívánt szín elérésekor, ez kb. félóra, kiveszem a tojásokat, levágom róluk a harisnyát, és máris kész az egyedi mintás hímesem.

Szépségéért még zsírozom, és mehet a kosárkába!

Mit tehetek még, ha nagyon ügyes vagyok?

Hungarocell tojás alapokra a hobbiboltokban kapható szirmokat tűzhetünk gyöngyvégű gombostűvel. A tetejére egy kis masni, és máris kész a virágos tojásunk.

Ha mégis élővirágból szeretnénk asztaldíszt, akkor tojás alakú oázist kell beszereznünk. Vékony drótokra tekerünk minden egyes virágot, és egyesével az oázisba építjük. Gondoskodjunk a folyamatos öntözésről.

Terülj, terülj asztalkám!

Csupa fény és csipke

Ezeket a csodákat nem valószínű, hogy otthonában bárki elkészítheti, de szemet gyönyörködtető.

“Holnap reggel ha felébred
az aprócska nyuszilány,
aki jó lesz, eltolhatja
kankalinos patakpartra
nyuszitojás kocsiján…”Szablya István

Kellemes készülődést kíván

Odett és Zsóka

2 Hozzászólások

 1. Nagyon tetszenek a termékeitek, hasonló stílust képviselek, de sajnos lenből nincs ilyen nagy választékom. Hogyan lehetne megoldani, hogy egy Kenderesen élő személy is hozzájusson, anélkül, hogy ezért felutazzon a fővárosba?

 2. Kedves kenderesi Vásárló!:)
  Online is rendelhetsz , hogy hogyan azt az online rendelés blogbejegyzésben találod.
  De ha egyszerűen belinkeled a ruhát a zsoka@homebazaar.hu-ra , ott kézséggel állok rendelkezésedre.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>