14
szerda
2012. november

Shabby Chic – a kopott elegancia

Ha már a színpaletta rovatot a fehérrel kezdtem, akkor adja magát, hogy a stílusiránytűt a shabby chic nyissa meg. A shabby chic egy átmenet a divatos és elegáns, a friss és hagyományos, az egyszerű és összetett között.

Ha mániákusan gyűjtögeted a teáscsészéket, kedveled a csipkés ágyneműket, virágmintás motívumokat, festett bútorokat, kristálycsillárokat, akkor ez a stílus neked szól.

Honnan ered az elnevezés?

A stílus a ’80-as évek Angliájából ered, de elterjedése Rachel Ashwell nevéhez kapcsolódik, aki az Egyesült Államok egyik átlagos mamája volt a ’90-es években két pici gyerekkel. A saját otthonukat gazdagította garázsvásárokon beszerzett holmikkal, amelyeket gondosan lefestett fehérre, koptatta, csiszolta. Majd védjegyet teremtett. Megnynyitotta első üzletét, és irányzatával meghódította Los Angelest és San Franciscot. Az évek során egyre terjedt az irányzat szerte a világban.

A szó konkrétan kopott eleganciát jelent. Színvilágát tekintve a fehér az uralkodó, amit tovább erősítenek a megjelenő pasztell árnyalatok. Anyaghasználata kopottas, régi len vagy vászon. A shabby bútorok alapvetően kecses formájúak, már önmagukban elegánsak. A hatáshoz ez elengedhetetlen. A robusztusabb, ám szintén fehér, koptatott bútorok már inkább a countryhoz húznak. Ez egy alapvető különbség a kettő között!

A manapság divatos irányzatok között borzasztó nehéz eligazodni, összemosódnak. A valóságban ritkán találkozunk stílustiszta terekkel, inkább egy eklektika, keveredés a jellemző. Éppen ezért a legfontosabb, hogy tisztában légy az adott stílus ismertető jegyeivel. Ez nem csak segít eligazodni, de tudatosabbá és könnyebbé teszi a tervezést is.

Valójában a képek válogatásánál én magam is csaltam kicsit. Pontosabban nem csaltam, de a 20-30 éve létező stílus maga is átment néhány változáson. Nincs egyértelmű receptünk hozzá, bár az agyonzsúfolt terek már inkább a vintage felé hajlanak. Az olyan enteriőröket, amelyekben rengeteg apró kacat, dísztárgy van, ám a fehér erősen dominál, hol shabby chicként, hol vintageként emlegetik. Nehéz, de el kell fogadni, hogy nem tudunk mindent fakkokba helyezni és a fejünkben szép rendet tenni :) A lényeg, hogy az eredeti, tiszta shabby chic fontos jellemzője, hogy a terek nincsenek túlzsúfolva!

gül néhány titkos recept a stílus megalkotójától, Rachel Ashwelltől, hogyan lophatjuk be a Shabby Chicet otthonunkba:

 • vessünk számot dolgaink között, és amire nincsen szükségünk, váljunk meg tőle

 • legyen a mottónk: a kevesebb több

 • fessük le bátran egységesen fehérre meglévő bútorainkat

 • a textileket gondosan hajtogassuk egymásra, és helyezzük el őket a komódon

 • régi székünket, kanapénkat öltöztessük fel finom virágmotívumokkal

 • a világításra fektessünk nagy hangsúlyt

 • térképezzük fel a környékünkön lévő garázsvásárokat, használt piacokat

 • készüljünk listával a beszerzendő holmikról (csillár, szőnyeg, kisasztal…)

 • legyünk kreatívak – egy öntözőkanna remek hely lesz egy virágcsokor számára, a kiolvasott újsággal kitapétázhatjuk a vitrin hátfalát

 • az illatok meghatárózók…kezdjünk mondjuk egy vaníliával

 • egy frissen vágott rózsacsokorral pontot tehetünk az i-re, főleg, ha egy fonott kosárba dobjuk

A következő alkalommal virtuális piaci körsétát teszünk, és egy bevásárló lista segítségével megnézzük, mikre lehet szükség a Shabby Chic hangulat megteremtéséhez.

Ditta & Zsóka

3 Hozzászólások

 1. Imádom ezt a stílust, és ajánlom hozzá a vállfáimat! :) Pl. ezt a szettet: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=393825440649761&set=a.376730119025960.89699.363411273691178&type=3&theater

 2. Csak gyönyörködöm.Csoda szep minden.

 3. Köszönjük!Örülünk,hogy jól érzed magad!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>